I ove je godine ekstra djevičansko maslinovo ulje San Rocco među najboljim svjetskim uljima na Međunarodnom natječaju „Flos Olei 2016“

Istovremeno, dok su Blendu San Rocco koje proizvodi obiteljska tvrtka Primizia d.o.o. voditelj projekta „Flos olei“ Marco Oreggia, župan Istarske županije Valter Flego i direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević dodijelili prestižno međunarodno priznanje, u našim je maslinicima vrijeme rezidbe maslina.

san-rocco-flos-olei-2016

Blage temperature i obilne kiše ove zime bile su iznimno pogodne ​​za gotovo 800 novih stabala maslina koje smo posadili u listopadu. Radi se o istarskoj bjelici, buži i leccinu i sve su posađene u okolici Brtonigle, na obiteljskim imanjima crvene zemlje Valle i Cattunari te sive zemlje Buniz. Na ovim su lokacijama oduvijek postojali obiteljski vinogradi malvazije i terana koji su generacijama predstavljali jedan od glavnih izvora sredstava za život. Vremena se mijenjaju, poljoprivreda postaje specijalizirani segment, pa smo se nevoljko morali prilagoditi uklanjanjem starih vinograda kako bi posadili nove maslinike.

Ova topla i vlažna zima bila je posebno pogodna za razvoj paunovog oka, opasne gljivice koja napada sve zelene organe biljke. Radi toga smo obavili drugu zimsku zaštitu na bazi pripravaka od bakra.

istrian_olives

Zaključujem s navođenjem sudjelovanja kuhara našeg gourmet restorana San Rocco na cooking showu prilikom eventa Olio Capitale u Trstu, Stazione Marittima. Naše smo dvije kreacije predstavili sljubljene maslinovim uljem San Rocco pažljivoj i profesionalnoj publici te brojnim novinarima.

Žao nam je samo što na manifestaciji Olio Capitale, jednom od najvažnijih i dobro organiziranih maslinarskih događaja, nije bilo prisutnih proizvođača ulja i udruga maslinara iz hrvatske Istre kao ni iz Hrvatske. Šteta da se ulja jedne od najboljih regija po kvaliteti ekstra djevičanskog maslinovog ulja nije imala priliku predstaviti tu gdje su istarski proizvodi poznati i korišteni oduvijek.