Lijepa i puna duha, Istra je destinacija za svakog tko voli prirodu, tradiciju, dobru hranu i morske krajolike. Istra je dobro poznata turistička i rekreacijska destinacija koja nudi za svakoga ponešto: ljubitelji povijesti uživat će u obilascima starih jezgri malih istarskih gradova, gurmani će zadovoljiti svoje želje za slasnim zalogajima u naširoko poznatim istarskim restoranima prepunima jadrasnkih specijaliteta, a zaljubljenici u prirodu i sport otkrit će neiscrpan izvor mjesta i staza gdjeće napuniti svoj duh i tijelo. Jedno takvo istarsko mjestašce može ponuditi sve to, a krije se pod imenom Brtonigla ili, na talijanskom, Verteneglio. Turistički slogan Brtonigle glasi “Malo mjesto velikih otkrića”, a svatko tko je tamo boravio barem jedan dan zna da u Brtonigli može pronaći zanimljive povijesne priče, tradicionalna pučka slavlja, domaće vino i masline kojima se stanovnici ovog mjesta osobito ponose, te razne špilje i biciklističke staze u okolici za one malo avanturističkijeg duha.

Najpoznatija od tih staza nosi ime Parenzana, a naziv dolazi od stare uskotračne željezničke pruge koja je povezivala Trst i Poreč u prvoj polovici dvadesetog stoljeća. Brtonigla se smjestila otprilike na sredini te biciklističke trase, čineći tako idealno mjesto za predah umornim biciklistima. U ovom pitoresknom mjestu smjestio se i hotel San Rocco, obiteljska oaza mira za sve one koji žele istinski uživati u aktivnom odmoru i nagraditi se ukusnim delicijama nakon dana punog pedaliranja. Osim udobnosti koje pruža svim svojim gostima, ovaj se hotel ponosi dvama vrhunskim restoranima dobro poznatima u gastronomskim krugovima. Riječ je o restoranu San Rocco, koji je uvršten u brojne gastronomske i enološke vodiče, te o nešto ležernijem restoranu Primizia Food & Wine, koji je jednako tako posvećen detaljima i kvaliteti ponude.

Nakon izvrsnog i čaše vina koja krijepi duh i tijelo, možda čak i ugodne masaže iz ponude hotela San Rocco, svatko tko je naumio obići Istru na dva kotača bit će spreman na taj pothvat. Parenzana svoju popularnost može zahvaliti prekrasnim krajolicima, zelenilom, pitoresknim pogledom na istarska sela, maslinike i vinograde i dobroj povezanosti među mjestima. Istra koja se upoznaje na taj način dolazi iz sasvim drugačije dimenzije, ona nudi odmak od prometnih gužvi, buke veliki gradova i stresa svakodnevnih obaveza, a budi u nama povezanost s prirodom, divljenje tradiciji i prepuštanje jedinstvenim okusima istarskih specijaliteta. Brtonigla i San Rocco u kombinaciji s Parenzanom doista nude odmor s kojega se vraćamo puni doživljaja i inspiracije!