Šparoge su mnogima omiljeno povrće ne samo zbog svog karakterističnog okusa nego i zbog brojnih prednosti koje ima na čovjekov organizam.

Ovo povrće odlično se slaže s drugim proljetnim povrćem kao što su grašak, mladi krumpir ili češnjak.

Jedna šalica kuhanih šparoga ima samo 40 kalorija, 4 grama proteina, 4 grama vlakana i 404 miligrama kalija koji je dobar za krvni tlak. Ostale zdrave tvari iz šparoge potiče cirkulaciju krv i snižavaju visoki krvni tlak. Općenito govoreći, šparoge obiluju hranjivim tvarima. Izvrstan su izvor vlakana, folata, vitamina A, C, E i K te kroma. Šparoge su bogati izvor glutationa, spoja koji pomaže u razgradnji štetnih spojeva kao što su slobodni radikali. To je razlog zašto šparoga može pomoći u zaštiti od određenih oblika raka. 

Antioksidansi iz šparoga neutraliziraju slobodne radikale koji oštećuju stanice, što ujedno usporava proces starenja. 

Od ostalih zdravstvenih prednosti šparoga valja izdvojiti i to da pridonose razvoju kognitivnih funkcija.

Šparoge su jedna od glavnih namirnica popularnog restorana San Rocco, gdje ih vrhunski majstori kuhinje pripremaju na najrazličitije načine zadržavajući sva njihova pozitivna svojstva. 

Uživajte u ovom zelenom i nadasve zdravom povrću te posjetite San Rocco, restoran u pitoresknom naselju Brtonigla u središtu Istre.