Brtonigla i okolica

Brežuljak u blizini mora…

Brtonigla je oduvijek živjela sa i od poljoprivrede, ali ove zemlje, poznate daleko izvan lokalnih granica radi svoje plodnosti, ljubiteljima opuštanja, nezaboravnih šetnji i ljepote istarskog mora nude predivne krajolike. More je samo 5 km udaljeno od San Rocca, a do njega je lako doći i biciklom.

Zapravo, malo izvan centra Brtonigle, približavajući se predjelu “Cavalier” – poljana poznata po vinogradima – pogled se gubi niz blagu dolinu prema moru i zelene maslinike. Na samom kraju susreće se s modrim morem Karigadora i Punte, mjesta gdje su se nekada prilikom velikih proslava seljaci iz Brtonigle spuštali volovima i dovodili cijelu obitelj kako bi proveli zasluženi dan odmora, iscrpljeni od stresnog i teškog, ali ispunjenog života seljaka.

Još jedna značajka Brtonigle je strateški položaj koji vam omogućuje da do svih najpoznatijih istarskih plaža i uvalica stignete u kratko vrijeme: Novigrad za 10 minuta, Rovinj i Pula, u pola sata autom. San Rocco će vam omogućiti da posjetite sve ove lijepe gradiće uz more i uživate kao nikad prije u večernjim satima te da se vratite u mirno seosko okruženje i ugodan zagrljaj San Rocca.

Upoznajte Brtoniglu

Mjesto Brtonigla-Verteneglio, ujedno i središte istoimene općine, danas je poznato po vrijednim vinarima i maslinarima te kao član talijanske udruge ‘Città del vino’. Turistički je slogan Brtonigle ‘malo mjesto velikih otkrića’ jer se ovdje, osim klasične turističke ponude, može uživati i u pučkim slavljima, razgledavati kraške špilje, obilaziti tipična ruralna naselja s kamenim kućama, baviti se lovom ili uživati u branju gljiva i šparoga.

U mjestu svoje sjedište ima i Akademija lokalne demokracije Vijeća Europe, a ljeti se tu održava i Međunarodna ljetna slikarska škola Hortus Niger nazvana prema imenu koje je u rimsko doba ovo naselje nosilo zbog, smatra se, boje zemlje ovoga područja. Svetom Roku posvećena je i jedna od najvećih istarskih pučkih svečanosti koja se održava 16. kolovoza.

Gastro & Eno

Vinske ceste

Čini se da su još Feničani i Grci donijeli vinovu lozu u Istru. Ondašnji starosjedioci, Histri, uspješno su svladali vještinu uzgoja te plemenite biljke kao i proizvodnju vina. U prilog tome govori i legenda, prema kojoj su Agronauti, slavni grčki moreplovci u potrazi za zlatnim runom uskliknuli kalavojna, što u slobodnom grčkom prijevodu znači dobro vino. Gdje? Uz istočnu obalu Istre, na mjestu uz Raški zaljev koje i danas nosi taj naziv.
Dva su dominantna tipa tla pogodnog za uzgoj vinove loze na istarskom poluotoku: crvenica (terra rossa) i lapor ili fliš, poznatiji kao bijela zemlja. Kažu znalci da je crvenica kao stvorena za nasade visokokvalitetnih crnih sorta (koje daju jače strukturirana, teža vina, dok su flišna tla pogodna za bijele sorte, gdje vina zadržavaju svoju svježinu uz fine mirise i arome te mekoću. Brežuljkasti tereni s blagim padinama, kojima Istra obiluje, pogoduju uzgoju vinove loze, posebice jače osunčane ekspozicije, dok veće oscilacije između dnevnih i noćnih temperatura dodatno naglašavaju intenzitet mirisa budućeg vina. Od mnogobojnih sorta što ih nalazimo na ovome području najvažnija je malvazija istarska bijela. Ima je svugdje u Istri i neodvojivi je dio identiteta podneblja. Vino je slamnato žute boje, ugodnog mirisa na bagremov cvijet, harmonično, umjerene svježine i potrebne strukture. Isto je toliko u Istri tipičan i teran ljubičaste do rubin-crvene boje, živahnih voćnih mirisa, izrazito svježe i krhko, manje strukturirano. Slijedi ih borgonja crna, hrvatica crna te nekolicina manje poznatih sorta. Ovdje uspijevaju i brojne visokokvalitetne sorte poznate u svijetu, poput bijelih pinota, chardonnaya, sivog pinota te crnih merlota, refoška i cabernet sauvignona. Posebnu pažnju ljubitelja dobre kapljice plijene i dvije muškatne sorte osebujne arome: muškat momjanski te muškat ruža porečki. Više o istarskim vinima: www.istria-gourmet.com

Ceste maslinovih ulja

Istru je kroz milenije određivala maslina. I prva pisana svjedočanstva vezana za naš poluotok dugujemo upravo maslini, odnosno, maslinovom ulju i to još iz vremena starih Grka i Rimljana.

Tartufi

Neobičan gomolj, neugledna oblika i intenzivnog mirisa – to je tartuf! Ova rijetka i skupocjena gljiva koja raste u plodnom istarskom tlu prava je kulinarska poslastica… Više o njegovom veličanstvu Tartufu pročitajte ovdje.

Sport i aktivnosti

Biciklističke staze

Od brdovitog sjevera do priobalja na dva kotača od sjevera do juga, od istočne do zapadne obale Istre, na gotovo 3.000 kilometara proteže se stotinjak ucrtanih bike staza. Manje ili više uređene i ostale, još neucrtane, bike staze prekrile su Istru poput paukove mreže. Više o pojedinim stazama kao i download istih možete pogledati i preuzeti na stranici Biciklističkih staze u Istri.

Za sportaše

Blaga istarska klima, svjež zrak i čisto more omogućuju aktivan odmor tijekom cijele godine, u zatvorenim dvoranama ili na vanjskim terenima. Ovu su pogodnost dosad prepoznali i koristili brojni poznati sportaši koji redovno dolaze na istarsko priobalje gdje u stanci natjecanja ‘popravljaju’ svoju sportsku tehniku. Uz hotele se nalaze opremljeni sportski tereni – teniska i nogometna igrališta, tereni za mini golf i atletiku, ali i ostali tereni za ekipne sportove koji omogućavaju kvalitetnu pripremu vrhunskih sportaša.

Za rekreativce

Istra se odlukuje i brojnim stazama za jogging pa i cross trčanje kroz nedirnutu prirodu, biciklizam, jahanje te stazama za ostale «kopnene» sportove. Hoteli više kategorije raspolažu fitness centrima, zatvorenim i otvorenim bazenima, saunama i salama za masažu.a

Za najhrabrije

Ekstremni sportovi u Istri zadovoljit će ‘glad’ za adrenalinom i najizbirljivijima – paragliding i letenje zmajem, freeclimbing ili sportsko penjanje po stijenama, trčanje po brdima i vožnja mountain-bikeom po zahtjevnim stazama, istraživanje špilja, skokovi padobranom…

Zabava

Zabava u Istri

Istra nudi zabavne sadržaje za sve uzraste i godišta. Pozivamo Vas da pregledate sve što Istra nudi.

Znamenitosti

Sjecište kultura

Istra je bila i je sjecište različitih kultura, običaja, životnih momenata i gastronomskih užitaka. Sve detalje rado pregledajte ovdje.

Kontakt

e-mail info@san-rocco.hr

Društvene mreže

 

Prilažući svoje podatke kroz ovaj formular, suglasan sam da ih se koristi na način naveden u Politici obrade osobnih podataka (GDPR) čiji je cijeli tekst dostupan OVDJE